Renovera huset, men gör inte allt själv

Är det smart att renovera huset själv?

I de flesta fallen skulle jag säga att det är smart, det krävs inte allt för mycket kunskap för en enklare renovering. Då menar jag typ att måla om väggarna, byta ut slitna delar i hemmet osv.

Jag har själv renoverat större delen av mitt hem själv. Har målat om både utsidan och insidan av min villa. Det tog lite tid att göra det själv men med hjälp av detaljerade guider på YouTube och Google är det svårt att göra det fel.

Men annan slags renovering då? Typ byta takplattor, byta golv och installera nya uttag osv? Tja, här är min syn på saken. Ska du renovera någonting själv, som du inte har någon riktig kunskap om (d.v.s. att du inte gått en riktig utbildning för det) se till att det inte kan sätta ditt liv på spel om du gör det fel. Målar du t.ex. om badrummet så finns det ingen risk för att skada dig själv, din familj eller grannarna. Värsta möjliga som kan hända är att du gör ett dålig jobb och det ser sämre ut än innan, det blir inte värre än så.

Ska du däremot t.ex. installera nya vägguttag, installera fler lampor eller liknande är det högst rekommenderat att du låter ett proffs göra det. Varför? För elektricitet är ingenting att leka med, tro mig när jag säger det här men du vill inte känna hur det känns att få 1000 volt genom kroppen. Eller rättare sagt, du kommer inte känna det för du kommer stekas på 1 sekund.

När det finns sån stor risk för skador och eventuellt dödsfall, är det verkligen värt att spara lite pengar och riskera sitt liv? Jag menar, med tanke på hur billiga elektriker i Södermalm är så känns det himla onödigt.

Min slutsats är att det är smart att renovera sitt hus själv, OM man är händig och inte utför arbete där det finns risk för dödsfall eller seriösa skador. Måla om huset, lägga upp nya tapeter, byta golv, bygga en altan osv är lugnt, men håll dig borta från el. Anlita en elektriker i Södermalm istället!